Birleşmiş Milletler (BM) Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı tam kapsamlı işgalinin ülke nüfusunu ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Savaş, mülteci akını, düşük doğurganlık oranı ve savaş ölümleri nedeniyle Ukrayna’nın nüfusu yaklaşık dörtte bir oranında, yani 10 milyon kişi azaldı.

Düşen Doğurganlık ve Savaşın Etkisi Nüfusu Düşürdü

BM Nüfus Fonu Doğu Avrupa Başkanı Florence Bauer, Cenevre'deki bir basın toplantısında, savaşın Ukrayna’nın demografik yapısını derinden etkilediğini söyledi. Doğum oranlarının dünya genelindeki en düşük seviyelere indiğini belirten Bauer, “Kadın başına ortalama bir çocuk doğuyor, bu da istikrarlı bir nüfus için gereken 2,1 oranının oldukça altında,” dedi. 2021'de, işgal öncesinde yaklaşık 40 milyon olan Ukrayna nüfusu, savaşın başlamasıyla birlikte hızla düşüşe geçti.

Mülteci Krizi ve Nüfus Azalması Sürüyor

Ukrayna'nın nüfusundaki en büyük azalma, savaş nedeniyle ülkeyi terk eden 6,7 milyon mülteciden kaynaklanıyor. Çoğunlukla Avrupa'ya sığınan bu mültecilerin geri dönüp dönmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ayrıca savaş ölümleri de nüfus üzerindeki kayda değer bir etki yaratıyor. Bauer, can kayıplarının tam olarak hesaplanamadığını, ancak on binlerce kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İki Günlük Resmi Ziyaret İçin Sırbistan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, İki Günlük Resmi Ziyaret İçin Sırbistan’da

Rusya da işgal sonrası benzer demografik zorluklarla karşı karşıya. 2024’ün ilk altı ayında, 1999'dan bu yana en düşük doğum oranı kaydedildi ve Kremlin, bu durumu “felaket” olarak nitelendirdi. Savaşın sona ermesiyle birlikte, Ukrayna’nın nüfus durumunun tam olarak belirlenebilmesi için geniş çaplı bir nüfus sayımına ihtiyaç duyulacak.