“Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya” amacıyla faaliyet gösteren Mars Petcare ve Royal Canin, Türkiye dahil 20 ülkede gerçekleştirdiği “Evsiz Hayvanlar Raporu” ile kedi ve köpeklerin evsizlik durumunu inceledi. Araştırmaya göre, Türkiye'deki kedi ve köpek popülasyonunun yaklaşık yüzde 48'inin bir evi bulunmuyor. Raporda evsiz hayvanların sayısını azaltmak ve sahiplenme sürecinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli konularda adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

CHP'li Karkamış Belediye Başkanı AKP'ye Geçti CHP'li Karkamış Belediye Başkanı AKP'ye Geçti

Sahiplenme Önündeki Engellere Dikkat Çekildi

Araştırma sonuçlarına göre, köpeklerin yüzde 21'i barınaktan, yüzde 17'si arkadaş aracılığıyla ve yüzde 15'i sokaktan sahiplenilirken, sokaktan sahiplenilen kedilerin oranı yüzde 28 seviyesinde yer alıyor. Sahipsiz hayvanlarla karşılaşan katılımcıların yüzde 60'ı, bu hayvanların bakımını üstlenmeye istekli olduklarını belirtiyor. Ancak sahiplenmenin önündeki engeller arasında ev koşullarının elverişli olmaması, sorumluluk kaygıları ve bakım masraflarının yüksekliği gibi unsurlar yer alıyor. Bu da Türkiye'deki sahiplenmenin önünde büyük engellerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Türkiye'de Kısırlaştırma Yaygın Değil 

Araştırmada kedi ve köpeklerin kısırlaştırma oranlarına dair veriler de paylaşıldı. Köpek sahiplerinin yalnızca yüzde 36'sı, kedi sahiplerinin ise yüzde 52'si hayvanlarını kısırlaştırdıklarını ifade etti. Kısırlaştırmanın yaygınlaşmaması, hayvan popülasyonu kontrolü açısından önemli bir engel olarak değerlendiriliyor. Sahipli hayvanların kaybolmasına yönelik yapılan araştırmaya göre son 12 ay içinde sahipli köpeklerin yüzde 11’i, kedilerin ise yüzde 14’ü kayboldu. Mikroçip uygulamalarının yaygınlaştırılması ve iletişim detaylarını içeren tasma kullanımı gibi önlemler sayesinde kayıp hayvanların bulunabileceği belirtilirken Türkiye'de çip sistemine yeni geçilmesine de raporda dikkat çekildi.

Kredi-1

Gönüllülük Çalışmaları Başlayacak

Mars ve Royal Canin Türkiye, evsiz hayvanlar için yıl boyunca 1500 saatten fazla gönüllülük çalışması yapacaklarını açıkladı. Mars Gıda Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu, hayvan sahiplenme oranlarının artmasının bir öncelik olduğunu ve raporun konu hakkında çalışan tüm paydaşlara fayda sağlayacağını belirtti. Royal Canin Türkiye Ülke Müdürü Aslı Çelikkol ise, sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.