Hanehalkı İşgücü Araştırması’nın 2024 yılı Eylül ayı verilerine göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre sabit kalırken işsiz sayısında artış yaşandı. Türkiye’de işsiz sayısı 35 bin kişi artışla 3 milyon 100 bin kişiye ulaşırken, işsizlik oranı ise yüzde 8,6 olarak sabit kaldı. Kadın ve genç işsizlik oranlarında artış kaydedildi.

İşsizlik Oranları ve Cinsiyete Göre Dağılım

İşsizlik oranı, erkeklerde yüzde 6,7 olarak tahmin edilirken, kadınlarda yüzde 12,3 seviyesinde gerçekleşti. Toplam işsiz sayısının artışı ise iş gücü piyasasında dikkat çeken bir değişiklik oldu.

1 Ocak’ta  Yemek Ücreti Hesaplamasında Yeni Dönem Başlıyor 1 Ocak’ta Yemek Ücreti Hesaplamasında Yeni Dönem Başlıyor

İstihdam Oranında Sınırlı Artış

İstihdam edilen kişi sayısı Eylül ayında 95 bin kişi artarak toplam 32 milyon 823 bin kişiye ulaştı. Böylelikle, istihdam oranı yüzde 49,7 olarak kaydedildi. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 67,3 iken, kadınlarda bu oran yüzde 32,5 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre işgücüne katılma oranı, bir önceki aya göre 0,2 puan artışla yüzde 54,4 oldu. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 72,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 37,0 olarak belirlendi.

Genç İşsizlik Oranında Artış

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfustaki işsizlik oranı, Eylül ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 17,1 seviyesine ulaştı. Bu yaş grubunda işsizlik oranı, erkeklerde yüzde 13,5, kadınlarda ise yüzde 24,0 olarak tahmin edildi.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı Eylül ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 25,6’ya geriledi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,3, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise yüzde 17,9 olarak tahmin edildi.

Eylül 2024 verileri, işgücü piyasasında kadın ve genç nüfus için işsizlik oranlarının yüksek seyrini sürdürdüğünü, istihdamda ise sınırlı bir artış olduğunu göstermektedir.