Türkiye'de mısır üretimi son yıllarda artış gösterse de, ithalat politikaları ve düşük fiyatlar nedeniyle çiftçiler zor durumda. Üreticiler, sürdürülebilir üretim için destek bekliyor.

Türkiye Üretimde Kendine Yetemiyor 

Son beş yılda Türkiye’de mısır üretimi %50 oranında arttı. 2023 yılında 9 milyon ton olan üretim, 2024'te %5,6 düşüşle 8,5 milyon ton olarak öngörülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022/23 döneminde mısırda kendine yeterlilik %85,8 olarak kaydedilmiştir. Türkiye, mısır üretiminde yetersiz kaldığı için ithalat ile çözüm buluyor. Son 26 yılda 37 milyon ton mısır ithal edilirken bu ithalat için 8,8 milyar dolar harcandı. İthalatın %90’ı Rusya ve Ukrayna’dan sağlandı.

Orhan Sarıbal Duruma Dikkat Çekti

Bu duruma dikkat çeken Orhan Sarıbal açıklamasında şunları söyledi,;

2023 yılında TMO’nun mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak açıklanmış, ancak bu fiyat hem TÜFE'nin hem de üretim maliyetlerinin gerisinde kaldı. Çiftçilerin beklentisi ise ton başına en az 8.500 TL seviyesinde iken ithalat politikaları ve gümrük vergisinin düşürülmesiyle bu beklenti karşılanmamış ve çiftçiler zarar etmiştir.

Fatih Portakal’dan MÜSİAD Başkanı’na Sert Tepki Fatih Portakal’dan MÜSİAD Başkanı’na Sert Tepki
  1. TMO Alım Fiyatı: TMO'nun, üretim maliyetlerini dikkate alarak mısır alım fiyatını açıklaması ve bu rakamın en az 8.500 TL olması gerekiyor
  2. Üretim Primi Uygulaması: Buğday ve arpa alımlarında olduğu gibi, mısır üreticilerine de ilave üretim primi verilmesi gerekmektediredilmektedir.
  3. Desteklerin Artırılması: Fark ödeme desteğinin kg başına 10 kuruştan 50 kuruşa yükseltilmesi ve mazot ile gübre desteklerinin güncellenmesi gerekmektedir.
  4. İthalatın Sınırlandırılması: Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan mısır ithalatının durdurulması ve gümrük vergisinin yerli üretimi koruyacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir.